Schroth Therapy

Schroth metoda je osnovana u Njemačkoj 1921. Osnivačica je Katharina Schroth. Primjenjuje se u suvremenoj kineziterapiji skolioze i ostalih deformiteta kralježnice. Schroth je jedinstvena metoda, koja je fokusirana na ponovnom uspostavljanju posturalnog balansa . U svijetu je prihvaćena kao najcjelovitija, te najefektivnija metoda koja daje dobre i brze rezultate u liječenju skolioza.
Kroz specifičnu i cjelovitu procjenu, vježbe , pozicioniranje, te korektivne tehnike disanja, metoda nastoji ispraviti sve nepravilnosti kralježnice. Rezultat je smanjenje bolova, usporavanje ili zaustavljanje zakrivljenosti kralježnice i poboljšanje srčano-plućne funkcije, mobilnosti i posturalne stabilnosti.

Skolioza je deformacija kralježnice u sve tri ravnine. U sagitačlnoj ravnini se vide promjene u fiziološkim krivinama. Zatim dolazi do postranične zakrivljenosti u frontalnoj ravnini, te rotacije kralježaka (što se očituje tzv “rebrenom grbom”) u transverzalnoj ravnini. Zbog svoje kompleksnosti i tro-dimenzionalnog karaktera, skoliozu je potrebno korigirati primjenom korektivnih sila u sve tri ravnine.