Procesne grupe

Rad procesne grupe oslanja se na tjelesno orijentiranu psihoterapiju s naglaskom na iskustveni rad. Razvojem percepcije o nama samima i o okruženju u kojem živimo, podižemo i stupanj svjesnosti i odgovornosti za same sebe.

Cilj procesne grupe je za pojedince zainteresirane za rad na sebi stvoriti sigurno okruženje u kojem mogu bolje upoznati sami sebe, integrirati svoje potisnute dijelove i razvijati svoj potencijal – tjelesnu, mentalnu i emocionalnu ekspresiju, te duhovni rast i razvoj u svrhu poboljšanja kvalitete života i povećanja užitka u životu na tjelesnoj, mentalnoj, emotivnoj, duhovnoj i energetskoj razini.

Prednost procesne grupe nasuprot procesu „jedan na jedan“ očituje se u činjenici što možemo doživjeti i procese drugih ljudi što nam omogućuju uvide o nama samima, kao i otkrivanje vlastitih potisnutih dijelova što ubrzava integraciju stečenih iskustava i olakšava prijenos tih iskustava u svakodnevni život.

S obzirom da su ljudska bića izrazito socijalna, procesna grupa nam odražava sliku kako sudjelujemo, djelujemo i kako se snalazimo u našem okruženju te iz kojih dijelova sebe donosimo odluke i koje su nam namjere. Promatrajući druge tijekom procesa, u nama se javljaju različite emocije; od suosjećanja do bijesa, od ljubavi do mržnje… Neke od tih emocija lako izražavamo, no s nekim emocijama zapinjemo (ja nikad nisam ljut/a, ja nikad ne plačem, ja ne mrzim nikoga, mene nitko ne voli, mene nije/je strah…). Pogled na drugu osobu koja prolazi kroz emociju kroz koju je nama teško proći, omogućuje nam osjetiti i naše vlastite emocije koje su često skrivene i nepoznate čak i nama samima.

 

Nadamo se da smo vam uspjeli ilustrirati kako izgleda terapijski proces, te kako kroz njega dolazi do procesa transformacije. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i/ili želite dogovoriti termin, slobodno nam se obratite.