Aerial yoga

Vježbanje sa platnom poznato je u Indiji, kolijevci joge, ali ovako koncipirana aerial yoga rođena  je 1990-tih godina u Americi.  Osnivač  je gimnastičar, plesač  i jogi  Christopher Harrison. Ova joga koristi rekvizit, komad tkanine koji  visi sa stropa u obliku slova „U“,  i uz pomoć kojeg se izvode joga položaji kombinirani sa elementima gimnastike,  akrobatike i plesa.

Posebna  terapeutska vrijednost su tkaninom podupirući  inverzni  položaji koji prirodno istežu kralježnicu, glavu, vrat, ruke,  cijelo tijelo,  koristeći silu gravitacije. Prirodno se smanjuje osjećaj napetosti, rasterećuje mišićno-koštani sustav, poboljšava limfna drenaža, cirkulacija, osnažuje endokrini i živčani sustav, potiče probava, moždane funkcije, kvalitet sna…

Još jedan aspket ove joge je zanimljiv, onaj emocionalno-mentalni. Bojite se ljuljanja?  Letenja? Položaja glavom prema dolje? Visina? Na pravom ste mjestu da upoznate  sami sebe  na zabavan i sistematičan način, uz prekrasan osjećaj  oslobađanja  pokreta  tijela i predrasuda  uma.

Naravno, postoje i ograničenja. Ova vrsta joge ne preporuča se osobama koje imaju problema sa krvnim tlakom, glaukomom, epilepsijom, jakim i učestalim glavoboljama, operativnim zahvatima kralježnice, hernijama diska, srčanim bolesnicima, u trudnoći.

Kakav je doživljaj? E, to preporučam da iskusite sami!

Samo kratka natuknica: f-a-n-t-a-s-t-i-č-a-n!

Jasna