Tai Chi

Tai chi ili meditacija u pokretu, u prijevodu znači „vrhovna uzvišenost“. Vježbanje Tai chia, koji je nastao u 13. stoljeću, ne samo da će Vam pružiti izvrsnu tjelovježbu, nego će Vam omogućiti da stupite u kontakt s unutrašnjom energijom, istražite njezinu moć i poboljšate Vašu izdržljivost. Prvotno je Tai chi bio borilačka vještina, međutim danas se on koristi za obranu od neprijatelja modernog doba kao što su stres, umor, naporan rad ili jednostavno nepoznavanje vlastitog tijela.

Tko može vježbati Tai chi? Svi! Dobna granica ne postoji a nije potrebna posebna fizička snaga niti brzina pa je dostupan svima. U laganim i prirodnim pokretima Tai chia, pokreću se svi mišići i organi, zglobovi i tetive i primjeren je ljudima koji vole blagi pokret. Međutim, iako se radi o nježnim i blagim pokretima, vježbanjem Tai chia sagorijevate jednako kalorija kao primjerice plivanjem ili skijanjem.

Koje su prednosti vježbanja Tai chia? Tai chi je jedinstvena univerzalna vještina koja dovodi do dubinske relaksacije, ravnoteže i harmonije uma i tijela, smanjuje stres, pomaže u koncentraciji, koordinaciji i ravnoteži cijelog organizma, poboljšava kolanje krvi i cirkulaciju u svakom dijelu tijela, otklanja šećer, poboljšava san, povoljno djeluje na ublažavanje kroničnih bolesti i bolova u kostima i mišićima. Jednom riječju Tai chi je meditacija u pokretu.

Što se radi na treningu? Svaki trening započinjemo laganim zagrijavanjem nastavljamo vježbama istezanja, vježbama za zglobove i kralježnicu, za poboljšanje rada unutarnjih organa i ublažavanje bolova. Rade se i vježbe masaže i samomasaže a svaki trening završavamo jednostavnim sustavom vježbi kroz nježne i lagane pokrete formi.